Стандарт за монтаж на плъзгаща интериорна врата

Монтаж на релса и крило

Подготвените крило и релса се налагат с вече монтираните водачи на стената. В двата края на крилото на интериорната врата се поставя подложка от 8мм, необходима за нормалното му преминаване над котвата. Релсата от горната страна се нивелира. Тя се захваща първо в средата, за да има възможност, ако има изместване, то да се регулира в двата края. Проверява се дали всичко е под нивел и се хваща и в краищата. Ако е необходимо се укрепва допълнително, спрямо ситуацията.

Монтаж на первази

Поставят се двата стопера и се разкроява покривният перваз. Правят се завършващи тапи на перваза. Двата крайни стопера в релсата се регулират за начало и край на плъзгането. Крилото трябва да се плъзга в една траектория и да няма прескачания и паразитни шумове. Задължително е ходът на крилото да бъде гладък.

Поставяне на водач

Подовият водач се поставя накрая (ако е гранитогрес/теракот се пробива със свредло за керамика и се ползва дюбелче; ако е дърво – винтове за него), като крилото внимателно се регулира, за да има равномерен луфт между него и стената/касата. Крилото се фрезова в долния му край по цялата му ширина, т.е. оформя се улей, в който се движи водача.

sliding door

Подрязване на крило

Ако се наложи подрязване на крилото на интериорната врата с повече от около 50 мм, то е препоръчително да се подрежи крилото в двата му края, като ориентир взимаме шарката да е равномерна в двата края. Ако има кривина в пода след измерване с нивелир и тя е по-голяма от 6 мм в далечния ѝ край, то тогава се взима нивото на нивел и разликата в мм-ри се добавя към стандарта от 10 мм, за допълнително подрязване на крилото в съответния край. Ако кривината в пода е в посока надолу, то тогава не се налага допълнителна корекция в подрязването на крилото.

ВАЖНО!!! След подрязване на крилото и отпадане на тапата, крилото на интериорната врата, задължително допълнително се затапва. За мокри помещения, задължително след подрязване на крилото, нанасяме тънък слой по този участък със санитарен силикон или яхтен лак, с цел да не проникне влага и да предпазим крилото от раздуване.