Какъв цвят на вратата е подходящ за Вашия интериор?

В интериорния дизайн има неписано правило – цветът трябва да се движи от тъмно към светло, отдолу нагоре. Това значи, че подът трябва да е по-тъмен от стените, а стените трябва да са по-тъмни от тавана. В този случай трябва да се спазва хармонията в цветовата схема, а вратите и первазите създават контраст.

Очевидно е, че вратите се избират за интериора, а не обратното. Когато избирате цвета на вратите, не забравяйте, че вратите разграничават двете стаи и следователно трябва да се вписват навсякъде.

Има случаи, в които интериорният дизайн на Вашите стаи има различна цветова схема. И ако е нужно вратите да са тъмни от едната страна и светли от другата, тогава ще трябва да направите такива врати по поръчка.

Ако не е възможно да поръчате двуцветни врати, тогава трябва да се вземе под внимание помещението, което е най-близо до изхода, т.е. коридор, дневна, хол, тъй като именно в тези стаи ние възприемаме целостта на целия апартамент.

Нека разгледаме възможните варианти за комбиниране на цвета на интериорните врати с интериорни елементи.

Вариант 1 – Врати в цвят на пода

Най-честото решение на въпроса при избора на цвета на вратите. Именно от това дизайнерите се опитват да се отдалечат, за да не се повтарят. Въпреки, че е може би най-верният и ако нямате ясна концепция за интериорен дизайн, тогава можете да се придържате към този вариант.

Алуминиева врата Efapel цвят Бяла мура

Вариант 2 – Врати в цвета на цокъла/перваза

Достатъчен добър начин за комбиниране на интериорни врати с интериора е да ги направите в цвета на цокъла. И ако цокълът все още дава голям контраст с цвета на пода и стената, но в същото време съвпада с цвета на облицовката на вратата, може да изглежда много привлекателно.

Вариант 3 – Врати в цвета на мебели или завеси

Очевидно е, че елементите на декора трябва да се комбинират в стил и цветова схема и само един елемент може да влезе в контраст на общия фон, привличайки вниманието към себе си. Може да е някакъв декор или мебели, но не може да бъде врата. Ето защо, за да се поддържа хармония, интериорните врати трябва да се комбинират с всичко в стаята като цвят. Може дори вратите да се съчетаят добре с цвета на мебелите или завесите.

Вариант 4 – Врати в цвета на стените