Няколко факта за вратите, които ще Ви заинтригуват

Знаете ли, че:

Най-сигурната от към защити врата

Тя се намира в Колумбия. Тя превъзхожда останалите такива с бронировката си, специални брави – десет на брой, пожароустойчива, разбира се – бронирана и взриво-защитена. Вратата има специална система, която сканира пръстови отпечатъци. Чрез ДНК проба може да разберете дали отпечатъците са човешки. Освен всичко това, тя има още една впечатляваща функция. Тази врата може да изпраща на електронната Ви поща снимка на човека, който Ви звъни на вратата.

Вратата с най-голям размер

Тя е собственост на NASA. Всъщност е сглобена от четири отделни врати и е с височина 139м.. Тази врата е определена и като най-високият обект, като всъщност е по-висока от Статуята на свободата, която е 93м.

Най-старата врата се намира в Лондон и е на 1050г., намираща се в Уестминстърското абатство.

Вратата, която се затваря най-бързо се намира в лабораториите за експлозиви. Като времето което и отнема, за да се затвори е около 3 секунди. Тя е подобна на вратите използвани в метрото с плъзгащ механизъм, с компресиран азот, отговорен за високата скорост.

harmony opcionalno oblichane new

Вратата с най-голямо тегло в света

Намира се в САЩ, Калифорния в националната лаборатория Лоуренс, изработена е от стомана и теглото ѝ е 44,4 тона и е с дебелина 2,43м., благодарение на специалната конструкция на обкова, отварянето и затварянето ѝ са безпроблемни.

Във Филаделфия всички врати на църквите са боядисани в червен цвят, като идеята е да символизират освен храм – убежище и сигурност.

Голям брой от вратите в Ирландия са в различни цветове боядисани, като повод за това е починалата кралица – Виктория тогава на населението е принудено да боядиса вратите си в черен цвят, в знак на почит и уважение към покойната им кралица, но вместо това, в знак на бунт, те направили точно обратното.

Освен основното си предназначение, вратите са имали голямо историческо значение през епохите, някой от тях са много впечатляващи и за щастие запазени и до днес.