Кои са най-подходящите врати за детска стая

Детската стая е място, където децата създават свой собствен свят. Ето защо вратата на детската стая не е просто парче дърво – тя е вход към тайния свят на детето.

Когато избирате врата за детска стая, имайте предвид, че тя трябва да бъде със същия стил и цвят като другите врати към съседните стаи. Идеалното решение са вратите с различно оцветени страни. Възможно е страната, която е обърната към коридора да има по-скромен вид, докато другата страна може да бъде декорирана така, както децата ви искат.

Какви модели се използват за детска стая?

Най-популярните са шарнирните врати. Изборът обаче далеч не се изчерпва до там – има плъзгащи се, двойни врати, остъклени модели или модели с картинки и с шарки. Децата предпочитат комични стикери, животни, герои от анимационни филми и др. Детето расте и моделите се променят в зависимост от неговите хобита, възраст и желания.

children2

Звукоизолация

Добрата звукоизолация е основен параметър при избора на врата за детска стая. Този фактор е най-важният за родителите на новородените бебета. Конвенционалните дървени врати без стъкло осигуряват перфектна изолация на звука. От голямо значение са  използваните материали както и дебелината на крилото.

Безопасност на вратите

Безопасността е един от основните проблеми при избора на врати за детска стая. Такива продукти трябва да съответстват на интериора и да са изключително безопасни за децата! Моделите от екологично чисти материали са най-добрият избор. Уверете се, че те не съдържат части или елементи, които могат да навредят на детето.

Предпочитани материали

Избор на врати за детска стая. Натуралната дървесина не съдържа токсични вещества, опасни за здравето. Дъб, бреза, бор, бук, лиственица и елша се считат за най-безопасните. Нещо повече, иглолистните гори осигуряват полезен ефект върху човешкото здраве, тъй като отделят здравословни етерични масла. Когато избирате врата за детската стая, избирайте продукти без токсични лепила. Те трябва да бъдат третирани с лакове на водна основа или естествен восък.

Цената на естественото дърво обаче кара много родители да се чувстват неприятно. По-евтиното и качествено решение е  – врати изградени от HDF материал. За да осигурите безопасността, проверете наличието на сертификата за качество.

child doors 2

Остъкляване

Монтирането на вратa със стъкло в детската стая не се препоръчва. Да, по-голямата част от съвременните продукти включват закалено удароустойчиво стъкло. Но такива врати могат да представляват потенциална опасност за здравето на децата. Ако въпреки всичко държите вратата да бъде със стъкло, изберете модели от по-дебело или от закалено стъкло. Така бихте се чувствали по – спокойни за здравето и безопасността на Вашите деца.

Допълнителни правила за безопасност

Избягвайте да купувате врати с химически лакове. Когато монтирате вратата, изберете модел, който се отваря  навън. По този начин децата ще бъдат в състояние да я отворят лесно. Избягвайте аксесоари и дръжки на нивото на главата на детето.