Интересни факти за вратите

5 факта за вратите

  1. Археолозите са открили най-старата, в Европа, врата в Цюрих с помощта на методи за датиране на дървета с пръстени. По този начин за определили, че тя е на 5100 години.
  2. Неефективно остъклените врати и прозорци консумират до 25% от сметките ви за енергия месечно. Тези пари изтичат от отворите на къщата поради неправилната конструкция.
  3. Въртящите се врати не се движат прекалено бързо, тъй като това може да нарани човека, който преминава. В Ню Йорк има закон, според който въртящите се врати трябва да имат само 15 завъртания в минута, всичко над това се счита за незаконно.
  4. Вратите в Ирландия обикновено са цветни и привлекателни, тъй като са боядисани в множество цветове, нюанси и шарки. Това се дължи на факта, че когато кралица Виктория е починала, всички собственици на жилища от Ирландия са били инструктирани да боядисват входните си врати в черно. Вместо това те използвали много цветове за входните си врати като акт на бунт.
  5. Най-големите врати в света се намират в сградата на НАСА за сглобяване на превозни средства, разположена в космическия център на Кенеди. Те са високи над 139 метра и отнемат 45 минути, за да се отворят или затворят.

ireland door 1

Още 5 факта за вратите

  1. Филаделфийският изобретател на име Теофил Ван Канел е първият притежател на патент за въртяща се врата през 1888 година.
  2. Сънуването на врати символизира надежда и освобождение. Понякога това предполага и ново начало в живота ви. Затворената врата предполага пропусната възможност.
  3. Говори се, че повече от 1/3 взломници влизат точно през входната врата. Старите врати са лесни за разрушаване, докато старомодните брави не работят добре по отношение на сигурността. Тънки стъклопакети на вратите също могат да бъдат унищожени. Съвременните входни врати обикновено са по-сигурни, включват силни брави и закалено стъкло, когато се използват като прозрачна преграда. За предпочитане е да използвате дърво или метал със здрава ключалка на вратата.
  4. Египтяните били първите, които създали първообраз на брава, преди 4000 години. Линус Йейл популяризира ключалките през 1861 г. с патент на ключалката, който може да се отвори с малък ключ.
  5. Най-древните врати са били в Египет, изработени от дървена плоча с панти.