Интериорни врати: пълното ръководство за избор

Правилните интериорни врати не отвличат вниманието ви от декора на помещението, а хармонично го допълват, като ви дават спокойствие и уединение, поддържат стаите топли и служат дълго време.

Какво означава да изберете правилната врата?

Помислете за материала, размера, стила и цвета. Тъй като обикновено купувате три, четири или повече интериорни врати вместо само една, трябва да сте много внимателни към детайлите и да сте сигурни, че правите добра инвестиция, с която ще бъдете доволни дълго време.

Материали за интериорни врати

Когато попитате някого за препоръки за интериорни врати, той вероятно ще ви насочи към врати от масивно дърво, без да се замисля. Този избор е разбираем: масивното дърво има благороден, внушителен външен вид, изолира много добре топлината и шума. Просто има недостатъци, които могат да го направят неподходящ избор в определени ситуации. Същото важи и за други материали.

Плъзгаща се интериорна врата 2020

Но нека разгледаме по-подробно конкретните плюсове и минуси на всеки от материалите, често използвани в интериорните врати. След това ще ви бъде по-лесно да решите кои интериорни врати са най-подходящи за вашия домашен интериор.

Интериорни врати от масивно дърво

Хората избират врати от масивно дърво на входа на къщата, но има и модели врати от масивно дърво за интериора. Те придават на дома традиционен вид и уютна атмосфера, подходяща за всеки интериорен стил.

Предимствата на правилните дървени врати включват:

  • интериорните врати са отлични акустични изолатори и осигуряват уединение;
  • поддържайте топлина в помещенията, което ще ви помогне да спестите пари;
  • издръжливи, имат добра устойчивост на напукване, порязвания и различни механични влияния.

Основният недостатък е цената – вратите от масивно дърво обикновено са по-скъпи от другите материали. Друг въпрос е свързан с това как дървото „работи“ във времето, променяйки обема и размера си при промяна на температурата. Ето защо, дори да ви се струва примамливо, не се препоръчва инсталирането на дървени врати в банята, кухнята или други помещения с висока влажност.